WAKAF SURAU DAN KAFA AL-SYAKIRIN, KERAMAT WANGSA

RM299.00 Sasaran RM22,000,000.00
0.00%

Surau Jumaat Al-Syakirin, Keramat Wangsa telah dibina di atas tapak tanah milik Perbandanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan telah didaftarkan dibawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) pada 12 Julai 1999. Tapak tanah tersebut kemudiannya telah diwakafkan oleh PKNS kepada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bagi kegunaan Surau Al-Syakirin pada 21 November 2019.


Dengan komposisi penduduk yang semakin bertambah, ditambah dengan keadaan surau yang semakin uzur, pihak pengurusan surau terpaksa membelanjakan sejumlah peruntukkan yang besar untuk membaikpulih kerosakan yang sering berlaku. Surau ini juga mempunyai Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) yang diselia dibawah JAWI. Kelas-kelas pengajian ini diadakan diperkarangan ruang legar surau tanpa fasiliti yang lengkap dan sempurna. 


Pembinaan semula Surau & KAFA Al-Syakirin, Keramat Wangsa ini akan didirikan di atas tapak asal dan bakal dilengkapi dengan pelbagai kemudahan-kemudahan yang selesa termasuklah bangunan lima tingkat termasuk dengan kemudahan ruang letak kenderaan, bilik pentadbiran, ruang solat utama, ruang simpanan barang, lot-lot kedai untuk dijadikan pusat ekonomi masyarakat setempat, kelas KAFA berkapasiti 500 orang pelajar dan lot-lot bilik sewa/musafir sebagai sumber pendapatan tambahan kepada surau.

dilaksanakan oleh Pusat Pungutan Zakat-MAIWP
201 hari berbaki sebelum kempen tamat
Sila pilih jumlah Wakaf
RM
Tujuan
Jika ruang tujuan tidak dipilih, 'Diri Sendiri' akan dimasukkan sebagai pewakaf
Senarai Nama Pewakaf
Tujuan Nama Pewakaf
Doa Ringkas
Doa adalah terkad kepada 200 aksara sahaja
Akad Perwakilan

* Saya mewakafkan wang bagi kepentingan agama Islam dan Ummah kerana Allah SWT untuk selama-lamanya secara wang tunai kepada Pusat Pungutan Zakat-MAIWP bagi tujuan:

Diri Sendiri

sebanyak RM 0.00

Saya dengan ini juga membenarkan pihak pemegang amanah melaksanakan istibdal bagi perolehan aset kekal menurut hukum syarak.

Maklumat Pembayaran

Sila isi ruangan alamat e-mel jika mahu menerima resit wakaf
Item Jumlah
Nilai Wakaf RM 0.00
Caj Platform RM 1.00
Jumlah RM 0.00
* Caj platform akan dikenakan sebanyak RM 1.00